
ÉSZAK ÉS DÉL AMERIKA ÍZE
Kanada,Texas,Brazília,Argentína
Kanada
Nanaimo-szelet

Kanada
Nanaimo-szelet
Hozzávalók
Az alaphoz:
11.5dkg sótlan vaj
5dkg kristálycukor
3.5dkg holland kakaópor
1db tojás
15dkg kekszmorzsa
15dkg kókuszreszelék
0.5tk só
A krémhez:
23dkg szoba-hőmérsékletű sótlan vaj
6ek tej
2ek vaníliaízű pudingpor
0.25tk só
10dkg porcukor
A csokoládéöntethez:
10dkg étcsokoládé
4ek habtejszín
11.5dkg sótlan vaj
5dkg kristálycukor
3.5dkg holland kakaópor
1db tojás
15dkg kekszmorzsa
15dkg kókuszreszelék
0.5tk só
23dkg szoba-hőmérsékletű sótlan vaj
6ek tej
2ek vaníliaízű pudingpor
0.25tk só
10dkg porcukor
10dkg étcsokoládé
4ek habtejszín
Elkészítés:
Az alaphoz egy hőálló tálban, gőz felett megolvasztjuk a vajat a cukorral és a kakaóporral. Hozzáadjuk az elhabart tojást, és addig keverjük, amíg a massza kissé besűrűsödik, kb. 1 percig. Ezután levesszük a tálat a gőzről, hozzáadjuk a kekszmorzsát, a kókuszreszeléket és a sót, és alaposan összekeverjük. A masszát egy kb. 25 × 35 cm-es magas falú formába tesszük, és egy kanál segítségével alaposan lenyomkodjuk, tömörítjük az alapot, majd hűtőbe tesszük kb. 2 órára.
A krémhez egy tálba tesszük a szoba-hőmérsékletű vajat, és habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a pudingport, a sót és a porcukrot, majd addig keverjük, amíg egynemű krémet kapunk. Ezután a habverőt magasabb fokozatra állítjuk, és habosra verjük a krémet kb. 3 perc alatt. A krémet a kókuszos-kekszes alapra öntjük, elegyengetjük, és hűtőbe tesszük újabb 2 órára.
A csokoládéöntethez a csokoládét egy hőálló tálba daraboljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt. Gőz fölé tesszük a tálat, és addig kevergetjük, amíg a csokoládé felolvad, és teljesen elvegyül a tejszínnel. Ezután levesszük a tálat a gőzről, és a sütemény tetejére öntjük a csokoládét. A formát megdöntve elegyengetjük a folyós masszát a süteményen, majd a hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap felszeletelve tálaljuk.
Poutine
A kanadai Quebec tartományból származik az '50-es évek második feléből. Igen gyorsan elterjedt az egész országban.
Hozzávalók:
1 kg krumpli
4 ek olaj
só, bors
100 g fehér cheddar
A gravyhez:
15 g vaj
1 ek liszt
só, bors
500 ml marhaalaplé
15 g vaj
1 ek liszt
só, bors
500 ml marhaalaplé
Elkészités:
A gravyhez a vajon kicsit megpirítjuk a lisztet, sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével, és sűrűre beforraljuk.
A krumplit megmossuk, cikkekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, összeforgatjuk az olajjal, sóval, borssal, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre, majd max fokozaton addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Kivesszük, rádobjuk a kis kockákra vágott sajtot, és a gravyvel meglocsolva tálaljuk.
TEXAS
Brisket

Hozzávalók:
1,5-2 kg marhabrisket
2 evőkanál só
2 evőkanál bors
2 evőkanál fokhagymapor
2 evőkanál hagymapor
1 teáskanál füstölt paprika
Barbecue szósz (opcionális)
Elkészítés:
Keverd össze a fűszereket, és dörzsöld be a brisketet.
Sütőben vagy füstölőben 110-120 °C-on süsd 8-12 órán keresztül, amíg puha és szaftos lesz.
Tálalj barbecue szósszal
Tex-Mex Chili
Hozzávalók:

500 g darált marhahús
1 nagy hagyma, aprítva
2-3 fokhagymagerezd, aprítva
1 konzerv vörösbab
1 konzerv paradicsom (darabolt)
1-2 evőkanál chili por
1 teáskanál kömény
Só, bors
Olaj
Elkészítés:
Forrósítsd fel az olajat egy lábasban, és pirítsd meg a hagymát és fokhagymát.
Add hozzá a darált húst, és főzd, amíg meg nem pirul.
Keverd hozzá a babot, paradicsomot és fűszereket.
Főzd alacsony hőfokon 20-30 percig, majd tálald!
Brazília
Brazil bundás kenyér
Hozzávalók:
1 db 400 g-os kalács
vaj
1 ek cukor
1 tk fahéj
125 g fris áfonya
A bundázáshoz:
3 db tojás
500 ml tej
1 tk vaniliakivonat
A krémhez:
250 g mascarpone
1 ek porcukor
1 tk vaniliakivonat
Elkészítés:
A kalácsokból 2-3 cm vastag szeleteket vágunk. A serpenyőben egy kis kocka vajat melegítünk. A bundázáshoz a hozzávalókat összekeverjük, és kb. 5-6 másodpercre beleforgatjuk a kalácsszeleteket. A felolvasztott vajban lassan, oldalanként 2-3 percig pirítjuk a kalácsokat. Ha egy adag megsült, mindig rakjunk egy kevés vajat a serpenyőbe.
Papírtörlőre szedjük őket.
A kalácsokból 2-3 cm vastag szeleteket vágunk. A serpenyőben egy kis kocka vajat melegítünk. A bundázáshoz a hozzávalókat összekeverjük, és kb. 5-6 másodpercre beleforgatjuk a kalácsszeleteket. A felolvasztott vajban lassan, oldalanként 2-3 percig pirítjuk a kalácsokat. Ha egy adag megsült, mindig rakjunk egy kevés vajat a serpenyőbe.
Papírtörlőre szedjük őket.
Joghurtos avokádóleves

Hozzávalók:
2.5 dl zöldségalaplé
2 dl joghurt
2 db avokádó
1 db kígyóuborka
4 szál újhagyma
3 evőkanál koriander
1 db chilipaprika
1 db lime
1 teáskanál tabasco szósz
só
bors
1 csomag tortilla chips
kevés őrölt chili
Elkészítés:
A zöldségeket és fűszernövényeket mind megpucoljuk, felaprítjuk, tálba tesszük, felöntjük hideg zöldségalaplével, és krémesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a joghurtot, majd Tabascóval és lime levével ízesítjük, sózzuk, borsozzuk.
Jól behűtjük, addig az ízek is összeérnek, és előételként kínáljuk, hozzá tortilla chipset adunk, mint levesbetét.
Brazilos sertéshús pikáns paradicsommártásban

Hozzávalók:
800 g sertéscomb
2 db babérlevél
ízlés szerint só
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
240 g hámozott, szeletelt paradicsom (vagy konzerv)
200 g sűrített paradicsom
2 kk bazsalikom
1 kk fekete őrölt bors
1 tk cukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1/2 kk csilipor vagy 2- 4 db erős cseresznyepaprika apróra kockázva
ízlés szerint díszítéshez fokhagymaszár
Elkészítés:
A húst kb. 1*1 cm kockákra vágom. Felteszem főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózom és hozzáteszem a babérlevelet. Más fűszert a húshoz nem használok, hiszen később a mártás pikáns ízét kell átvennie. .Lassú tűzön, akárcsak a húslevest, kb. 90-100 percig főzöm. A habot leszedem, így későbbiekben a húslé felhasználható pl. krémleveshez.
A mártáshoz a hagymát és a fokhagymát apró kockára vágom. A turmixképbe teszem és melléöntöm a paradicsomkonzervet, a sűrített paradicsomot. Ízesítem csiliporral (vagy kockázott cseresznyepaprikával). Krémes állagúra turmixolom.
Egy serpenyőben felolvasztom a zsírt, ráöntöm a pürét, fűszerezem sóval, borssal, bazsalikommal. Folyamatosan kevergetve főzöm pár percig. Közben kóstolok, ha szükséges, adok hozzá cukrot, sót.
A megfőtt húst leszűröm és hozzáadom a mártáshoz. Fedő nélkül, lassú tűzön, kb. 15 perc alatt egybefőzöm. A mártás állaga a húslével állítható be, én kb. 4-5 evőkanálnyit adok hozzá. Ha túl savas a mártásunk, egy késhegynyi szódabikarbónát keverünk a tűzről levett, kész mártásba.
Ezúttal főtt burgonyakörettel és fokhagymaszárral megtűzdelve tálaltam.
Brigadeiro,
a brazil csokoládé bonbon
Hozzávalók:
40 dkg sűrített tej (3 tubus)
4 dkg jó minőségű cukrozatlan kakaópor
3 dkg vajas margarin
Ízlés szerint csoki dara

Előkészítjük, kimérjük a hozzávalókat. A sűrített tejet egy lábasba tesszük a vajas margarinnal, és a kakaó porral majd lassú tűzön jó 20 percig kevergetjük. A krém egészen sűrű lesz.
Tegyünk egy próbát: húzzuk végig a fakanalat a lábas alján, és ha a krém nem terül szét azonnal, akkor jó az állaga. A sűrű krémet öntsük ki, egy vajas margarinnal kikent lapos tányérra. Hagyjuk kihűlni, majd margarinos kézzel formázzunk kis golyókat a masszából. Forgassuk meg tortadarában vagy csokireszelékben, esetleg szórócukorban, mandulapehelyben,darabos pisztáciában stb, majd tegyük mini muffin papírba.
Fogyasztás előtt hagyjuk pár órát pihenni a hűtőben. Garantáltan lecsap rá mindenki, hisz nagyon -nagyon finom!
Argentína
Szardínia krém
1. HOZZÁVALÓK
1 db szardínia konzerv
100 g vaj
3 db db háromszögletű sajt vagy tömlős sajt
2 darab főtt tojás
1 fej vöröshagyma
1 kk mustár
ízlés szerint só
2. ELKÉSZÍTÉS
Mindent beleteszünk egy robot gépbe és habosra keverjük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.
Provoleta
Hozzávalók:
2 kerekes provolone sajt héjjal (8-9 uncia egyenként)
4 evőkanál extra szűz olívaolajat, vagy annyit, amennyire szüksége van
Száraz oregánó, ízlés szerint
Tengeri só vagy kóser só, ízlés szerint
Frissen őrölt bors, ízlés szerint

Elkészítés:
Készítse elő a grillt vagy a sütőt. Ha a sütőt használja, melegítse elő 325 ° F-re.
Helyezze a szeleteket egy tálcára, és mindkét oldalát kenje meg a sajttal az olívaolajjal.
Megszórjuk száraz oregánóval, és a grillre vagy a sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg minden oldala meg nem pirul, és nem esik szét (kb. 2-3 perc).
Ízlés szerint fűszerezzük és azonnal tálaljuk. Szeretem friss kenyérrel és chimichurrival tálalni.
Argentin fasírt
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
50 dkg burgonya
2 db tojás
2 kk só
bors ízlés szerint
chili ízlés szerint (por)
majoranna ízlés szerint (szárított)
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 teáskanál napraforgó olaj (a tepsi kikenéséhez)
Elkészítés:
A krumplit megfőzzük, és lereszeljük.
A darált húshoz keverjük a krumplit, a tojásokat, a szódabikarbónát, sót, borsot, a chiliport és majorannát ízlés szerint.
Olajjal kikent tepsibe rudat formálunk, és megsütjük.
Dulce de leche
Hozzávalók:
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
15 dkg liszt
1 darab tojássárgája
1 doboz cukrozott sűrített tej (400 g)
kókuszreszelék a szóráshoz
Elkészítés:
Tészta:
A puha vajat keverjük össze a porcukorral, adjuk hozzá a lisztet, majd a tojássárgájával gyúrjuk össze. Formázzunk a tésztából cipót, picit lapítsuk ki, csomagoljuk be folpackba és pihentessük a hűtőben 1 órát.
Pihenés után a tésztát nyújtsuk ki, mintha linzert készítenénk, majd pogácsa- vagy linzerkiszúróval szaggassuk ki a tésztát. A tésztaköröket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd 160 fokosra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük meg.
Krém:
A konzerves sűrített tejet tegyük lábasba vagy kuktába, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy a doboz 2/3 részéig érjen. Fedjük le és kezdjük el főzni (lábasban körülbelül 2 óra, kuktában 45 perc), a főzés után hagyjuk kihűlni, utána keverjük át.
Összerakás:
Fogjunk meg egy tésztakorongot, kenjük meg a karamellkrémmel, majd ragasszuk össze egy másik tésztakoronggal. A töltött tésztaérmék oldalát forgassuk meg a kókuszreszelékben.